Wat moet ik zeggen?

Inderdaad, een tikkeltje eng is het wel, zo'n eerste keer speeddating. Maar de ervaring leert, dat het enge er snel af is, als je wat vragen hebt voorbereid.

Bovendien loop je niet het risico, dat je de drie kostbare minuten voorbij laat gaan omdat het gesprek stokt. Het komt erop aan, want Schots onderzoek heeft uitgewezen dat de helft van alle speeddatende vrouwen binnen dertig seconden beslist, of de man tegenover haar boyfriend material is.

Heel fout waren opmerkingen als 'Kom je hier vaker' of 'Wat doe je voor werk´. De succesvolste mannen en vrouwen stelden juist vragen, die hun gesprekspartner aanspoorden om op een ongewone manier over zichzelf te vertellen. Wees dus origineel en creatief.

Praten over favoriete films loont ook niet altijd - in Schotland tenminste - want slechts 9 procent van de stellen die het daarover hadden wilden elkaar nog wel eens zien. Een veel beter onderwerp bleek reizen te zijn.

Een andere expert adviseert open vragen. Vragen waar de ander ja of nee kan antwoorden, daar krijg je geen gesprek mee op gang. De antwoorden zeggen ook niet veel over de persoon.

Het gesprek moet lopen - toch gaat het niet alleen om wat je zegt. Je hebt maar een kans om een eerste indruk te maken. En die hangt niet alleen van je openingszin af.

Daarom: zorg dat je er goed uitziet, lach, maak oogcontact en wees jezelf.