Speeddaten en e-flirten

(enkele fragmenten uit een Playboy-artikel, april 2005)

Vrouwen versier je niet langer in de kroeg of op verjaardagfeestjes, maar thuis op je computer en tijdens single party's, single vakanties en single city breaks. Playboy over het nieuwe daten. Over lokregels, lovematches en anonieme blauwtjes.


Ons land telt 2,4 miljoen singles. Daarvan is een op de zeven op zoek naar een relatie. Tweederde zegt niet zo nodig te hoeven, maar houdt wel zijn oren en ogen open.

Vooral op plekken waar in het verleden sjanssuccessen werden behaald: tijdens het uitgaan (17%), bij buren of vrienden (16%) en op het werk (8%), op de voet gevolgd door internet (7%) dat zich daarmee in betrekkelijk korte tijd heeft ontwikkeld tot een schietraak jachtterrein voor een flirt, date of relatie.

Vooral goed opgeleide dertigplussers met een drukke baan voelen zich als versierders senang op de digitale snelweg.

 

Dat oeverloze gezwets...
 
Na de vrijdagmiddagborrel de kroeg induiken, nou neuh. Altijd dat oeverloze gezwets omzoomd door bier en bitterballen, daar zijn ze klaar mee. Net zoals de zoveelste blind date met iemand die al snel niet interessant blijkt te zijn.

Op internet ontmoeten dertigers die single leeftijdsgenoten dus wel. Met een biertje of wijntje thuis achter de computer. 's Avonds, want dan grazen de meeste singles de online datingfabrieken af. Springt er digitaal een vonkje over, dan kun je op afstand een tijdje aan elkaar snuffelen en mailtje na mailtje voorzichtig contact met elkaar opbouwen.

Uiterlijk en karakter

 


Nieuwsgierigheid drijft een vijfde van alle singles naar de digitale vleesmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van de datingsite Parship.nl in samenwerking met het NIPO. Eenderde hoopt online echt de liefde van zijn leven te vinden. Bij hun queeste letten ze op meer dan uiterlijk (56%). Karakter (76%), leeftijd (65%) en interesses/hobby's (61%) scoren hoger.


Online daters: er zit veel vuil bij
 

Désirée Battjes is online date-expert. Zij vond haar echtgenoot via een site. Daar gingen flink wat andere afspraakjes aan vooraf. "Ik heb me suf gedate. Samen met enkele vriendinnen. Allemaal begin dertig toen."

Battjes wist in het begin niet wat haar overkwam, net zoals veel andere vrouwen. Sommigen krijgen tientallen tot honderden reacties per dag. "En daar zit veel vuil van vieze oude mannetjes bij. Niet vreemd dus dat je na verloop van tijd niet op alle mails reageert," aldus Battjes.

 

Zenuwachtig? Niet erg
 

Battjes startte samen met haar digitale verovering het bureau '10 Seconds' dat onder meer speeddate-avonden organiseert voor singles tussen 29 en 40 jaar.

Het is een cliché misschien, aldus Battjes, maar als je lekker in je vel zit, scoor je het makkelijkst. Dan heb je ook de durf een kwinkslag of een relativerend lolletje te maken. "Zenuwachtig zijn is niet erg, dat maakt je zelfs sympathiek. Veel meer dan zelfverzekerde mensen die binnenschrijden als een ijskonijn."

 

Het hele verhaal vind je hier