Lezen & Liefde

 

Valentijnsspeeddate

 

Een heel bijzondere speeddate was het het op 14 februari in de Openbare Bibliotheek in Leeuwarden. De Valentijnsavond was misschien wel onze sjiekste editie tot nu toe. De bibliotheek had zelfs voor bloemblaadjes op de tafels, tussen de boekenkasten, gezorgd!

Er hadden zich 38 mensen aangemeld, 21 dames en 17 heren. Meer dames dus, maar die vonden het geen punt dat ze af en toe even geen gesprekspartner hadden. 

 


 

Sterker nog: ,,Wat een leuke plek'', zei een van hen na afloop. ,,Als je even geen gesprek hebt, pak je een boek!''

De leeftijd lag soms ver uit elkaar, omdat we er geen strakke grens in hadden getrokken. maar niemand vond dat erg. 

,,Ook zonder match was het trouwens een erg geslaagde avond; leuke sfeer en de locatie beviel me heel goed'' liet iemand weten.

En een dame schreef dat ze zulke gezellige gesprekken had gehad met jongens, die niet zo oud waren als haar zoon...

Uiteindelijk waren er 13 matches - geen gek resultaat!

    'Wuthering heights' is HET MEEST ROMANTISCHE BOEK

 

‘Wuthering heights’ van Emily Brontë is het favoriete romantische boek van Friese lezers. Het boek, dat al uit 1847 stamt, vertelt over de allesverzengende, gedoemde liefde tussen Catherine Earnshaw en Heathcliff.

Dat is de uitkomst van een enquete, die de Openbare Bibliotheek in Leeuwarden hield als opmaat voor de Valentijnsspeeddate in het bibliotheekgebouw.

De Friese voorkeur voor deze beroemde roman, die ettelijke malen verfilmd werd en zangeres Kate Bush haar eerste hit bezorgde, is mede te verklaren uit het feit dat hij zich afspeelt op het platteland. Inzenders noemden het boek ,,herkenbaar’’, maar ook gebruikten ze termen als ,,prettig hopeloos’’, ,,zwijmelen’’, ,,verboden liefde’’ en ,,goed geschreven’’.

Niet alleen stemde elf procent van de deelnemers van de enquete op het boek, ook wees zestien procent de gezusters Brontë aan als de favoriete romantische schrijvers. Naast Emily Bronte zijn dat Charlotte (‘Jane Eyre’) en Anne (‘Agnes Grey’). In de enquete, online gehouden, werd een lijst met titels voorgelegd, met de mogelijkheid daar zelf een aan toe te voegen. Met ‘Jane Eyre’ gebeurde dat een paar keer.

Driekwart van de invullers kwam uit Leeuwarden. Meer vrouwen (75 procent) dan mannen hebben de enquete ingevuld. Opmerkelijk genoeg waren de deelnemers of twintigers, of veertigers en ontbraken de dertigers vrijwel.